• Stretnutie s dôchodcami

          • Ďakujeme za starkých

            Prežili už toho dosť a stále sú nám na radosť. Starkým prekvapenie a krásne vystúpenie nachystali žiaci prvého stupňa a aj žiačky – speváčky z druhého stupňa našej školy. Tancovali, spievali a veru sa aj na hluchého dedka zahrali. Žiaci v školskom klube pre nich darčeky vyrobili a tak dúfame, že sme im krásnu nedeľu pripravili.                                                                                    PaedDr. Katarína Janičová

             

            Pros kajúcne a z hĺbky duše

            za každý kúsok chleba, za mlieko, ktoré dieťa potrebuje,

            za vodu v riekach, v každej studni ...

            Aj za dni, ktoré ešte máme

            pred sebou, za náš teplý domov,

            za otcov, matky, deti, vnukov,

            nech hladia milujúcou rukou

            babičky, dedov pri odchode,

            ako keď more brázdia lode...

             

            Za všetko pros  a ďakuj Pánu Bohu,

            hosť tejto zeme, vládca, človek.

            (Ferdinand Vokál)

        • Oznam
          • Oznam

          • Jesenné prázdniny a prerušenie prevádzky materskej školy

            Oznamujeme rodičom a žiakom základnej školy, že jesenné prázdniny v školskom roku 2022/2023 budú v termíne  28. október 2022 (piatok) - 31. október 2022 (pondelok).  Využite ich na výlet do jesennej prírody, na krásne výhľady z rozhľadní, aké sa nenaskytnú celý rok a návštevu cintorína, pretože 1. novembra  si pripomíname Sviatok všetkých svätých, ktorý je dňom pracovného pokoja. Začiatok vyučovania po prázdninách je 2. november 2022 (streda).

            Zároveň oznamujeme rodičom detí materskej školy, že prevádzka materskej školy bude v dňoch 28. októbra a 31. októbra 2022 (piatok, pondelok), so súhlasom zriaďovateľa, prerušená z prevádzkových dôvodov. Prevádzka materskej školy bude obnovená  v stredu 2. novembra 2022 v štandardnom režime.

            Mgr. Mária Kromková
                 riaditeľka školy

        • Turistický krúžok
          • Turistický krúžok

          • Aktivity turistického krúžku v októbri

            Počas tohtoročného októbra sme využili nádherné babie leto a podarilo sa nám uskutočniť tri túry. Prvá túra sa uskutočnila v piatok 7.10. na rozhľadňu pod Čiernou kopou. Výstup sa uskutočnil z obce Krásna Lúka, celkovo sme prešli 8,1 km a najvyšší dosiahnutý bod boli skaly nad rozhľadňou vo výške 1 072 m n. m. Rozhľadňa je umiestnená v pohorí Čierna hora pod vrcholom Čierna kopa a poskytla nám neuveriteľný panoramatický výhľad na celé okolie.

            Druhá túra sa uskutočnila v piatok 14.10. Išlo o cyklotúru do Blažova. Cestou sme sa zastavili v Brezovici, kde sme vystúpili na kostolnú vežu a pokochali sa výhľadom na okolie. Cieľom bol Blažov – zvyšky zaniknutej obce v bývalom vojenskom obvode Javorina. Dokopy sme na bicykloch prešli 30 km.

            Tretia túra sa uskutočnila v piatok 21.10. Išlo o výstup na Hanigovský hrad z obce Milpoš. Na pozostatkoch hradu z 13. storočia nás zaujali priam akrobatické výkony kôz, ktoré sa pohybovali po hradnom brale. Dokopy sme prešli 7,8 km a pokochali sa výhľadom na Tatry či Kamenický hrad.  

            Naša vďaka patrí pánovi dekanovi doc. Petrovi Sedlákovi a pánovi kostolníkovi Andrejovi Sudimákovi za sprístupnenie kostolnej veže a pánovi doktorovi Jozefovi Karabašovi za pomoc s dopravou na Hanigovský hrad.    

            Mgr. Štefan Klembara

        • Technická olympiáda
          • Technická olympiáda

          • Technická olympiáda je skvelý prostriedok, ako už v žiakoch základných škôl podporovať a rozvíjať ich technické myslenie.  Umožňuje vyniknúť aj tým žiakom, ktorí sú výnimoční práve svojimi schopnosťami a zručnosťami v technickej práci s rôznym materiálom a nástrojmi. Na našej škole sa 11.10.2022 uskutočnilo školské kolo, kde si svoje technické vedomosti preverili on-line formou.

            V kategórií A -  žiaci 8. a 9. ročníka súťažilo spolu 7 žiakov, pričom 5 boli úspešní riešitelia.

            Umiestnenie:

            1.miesto: Kristián Mišenčík  - 9. A
            2. miesto: Samuel Čorňák- 9. A
            3. miesto: Dávid Vardzaľ - 9. A

            Ďalším úspešným riešiteľom bol Dávid DudaEster Križalkovičová z 9. A.

            V kategórií B – žiaci 5.- 7. ročníka súťažilo spolu 8 žiakov,  kde všetci 8 žiaci boli úspešní riešitelia. Na prvých priečkach sa umiestnili:

            1. miesto: Sebastián Bujňák6. A
            2. miesto: Michal Štvarták - 5. A
            3. miesto: Jozef Kušnír - 6. A a Tatiana Berdisová 7.A

            Ďalší úspešní riešitelia: Justína Šejirmanová - 5.A; Terézia Šimová6.A; Marek Hovančík - 7.A a Daniel Gustáv Babej 5.A

            Do okresného kola postupujú v kategórii A prví dvaja – ako dvojčlenné družstvo a v kategórii B len z prvého miesta. Srdečne blahoželáme a držíme palce v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 24.11.2022.

            Mgr. Katarína Janošková

        • Didaktické hry a cvičenia v prírode
          • Didaktické hry a cvičenia v prírode

          •          V prvý školský týždeň  žiaci absolvovali teoretickú prípravu na didaktické hry a cvičenia v prírode. Venovali sa témam : Zdravotná príprava, pohyb v prírode (ochrana pred búrkou, ohnisko v prírode),  dopravná výchova a poznávanie  stromov a prírodnín.  Jeseň nám ukázala nádhernú podobu až začiatkom októbra a my sme zatúžili  vybrať sa objavovať jej krásy.  Žiaci 1. stupňa  absolvovali didaktické hry a cvičenia v prírode formou turistickej vychádzky  do okolia obce. Trasa začala  pri základnej škole, pokračovali sme  prechodom cez obec,  po Kostolnej ulici až na koniec Ľadovej ulice. Tu asfaltová cesta končila a deti museli  zabrať do kopca po poľnej ceste.  Naši  mladší žiačikovia  oddychovali  na polceste, kým tretiaci a štvrtáci zdolali náročnú poľnú cestu až na vrchol kopca Štipakova , odkiaľ sa naskytol krásny výhľad. Po krátkej prestávke  dobehli  mladších spolužiakov a cesta pokračovala   naspäť do školy . Spravili sme si obchádzku  a zastavili sa pri kaplnke  Panny Márie v centre obce. Trasu zvládli žiaci na výbornú a za odmenu ich v škole čakalo  bábkové divadelné predstavenie Gašparko o Červenej Čiapočke. Deti sledovali predstavenie s nadšením. Nechýbali krásne pesničky, ktoré ich ešte viac rozveselili a vtiahli do deja.    

            Mgr. Mária Onuferová

        • Jabĺčkový deň
          • Jabĺčkový deň

          • Dňa 7. októbra sme sa zobudili do slnečného rána. Takéto počasie po dlhých dažďoch bolo zárukou krásneho dňa. A veru aj bol! Po príjemnej vychádzke a bábkovom divadle sme si pre deti pripravili množstvo aktivít spojených s jabĺčkom. Na chodbe nám vyrástol hotový jabĺčkový labyrint a deti sa mohli zabávať na rôznych stanovištiach . Skladali jablkové puzzle, hľadali jabĺčka v bludisku a pozametali všetko napadané  jesenné lístie, ktoré si doniesli z vychádzky. Po zbieraní jabĺčok zo stromu, skladali jablkové veže, rozcvičili si svoje pršteky pri strihaní najdlhšej šupky a zahrali sa na červíka v bludisku. Jemnú motoriku  a trpezlivosť si vyskúšali pri triedení pompónov a svojmu telu dali zabrať aj pri jablkovom tanci. Tretiaci si svoje zručnosti precvičili aj na počítači, kde vytvorili pekné plagáty k jablkovému dňu.

            Súťaží bolo neúrekom a mali sme čo robiť, aby sme deti z chodby dostali naspäť do tried. A to ešte nebol koniec! Vyvrcholením tohto nádherného popoludnia bol jabĺčkový beh. Súťažilo sa v troch kategóriách. Mladší, starší žiaci a osobitnou kategóriou boli deti s rodičmi, či staršími členmi rodiny. V prvej kategórii, čo boli žiaci prvého až tretieho ročníka, sa  na prvom mieste umiestnil Slavomír Janič a z dievčat bola najrýchlejšia Sofia Miková. V druhej kategórii, žiaci štvrtého až šiesteho ročníka, sa na prvom mieste umiestnil Jozef Garančovský  a z dievčat vyhrala Daniela Peštová. Z tretej kategórie nás prišiel podporiť  a zašportovať si iba Jožko Karabaš, čo nám bolo trošku ľúto, ale nadšenie a radosť z celého dňa nám to nepokazilo. Z rodičov a detí mala najlepší čas zas a znova rodina Karabašová, k čomu im srdečne blahoželáme! Počasie nám vydržalo celý deň a tak ako svietilo slniečko svietili aj tváre všetkých, ktorí sa na tomto dni s nami zabávali. Veď posúďte sami!

          • Podtatranský školák 2022

          • Vyhodnotenie časopisov základných škôl

            Dňa 4. apríla 2022 bola vyhlásená súťaž „Podtatranský školák 2022“. Naša základná škola sa už šiestykrát zapojila do súťaže školských časopisov Prešovského a Košického kraja. Posledný septembrový deň sa členovia redakčných rád 17 časopisov stretli pod Tatrami – v meste Poprad, aby si vypočuli vyhlásenie výsledkov. Náš časopis sa neumiestnil na prvých troch miestach, no spoločné stretnutie skutočných novinárov a nádejných tvorcov školských časopisov prinieslo členom našej redakčnej rady mnoho podnetov a chuti do ďalšej práce.

            Predsedníčkou poroty bola Beáta Penxová-Mačingová, známa v novinárskych kruhoch. Súčasťou poroty boli aj novinár Rastislav Ovšonka a redaktor Marek Vaščura. Zo všetkých časopisov sa najviac páčil Čordáčk, ktorý vydáva jedna zo základných škôl v Košiciach. Spokojná s akciou bola aj deviatačka Ester, takto sa o podujatí vyjadrila: „Dozvedeli sme sa, čo treba v časopise zlepšiť. Mne sa Krivý Jany páči taký, aký je, nič by som nemenila. Zamestnankyne Podtatranskej knižnice sa postarali o príjemnú atmosféru, pripravili nám aj chutné občerstvenie.“
                                                                                                                                                     Mgr. Alena Hrabčáková

        • Šarkany vo vetre
          • Šarkany vo vetre

          • Posledný septembrový týždeň, presne 28. septembra, sa konečne umúdrilo počasie a po upršaných dňoch mohli ísť žiaci prvého stupňa so svojimi triednymi učiteľkami konečne púšťať šarkanov. Vietor dvihol do vzduchu všetky šarkany a poriadne sa s nimi vyšantil. Všetky šarkany boli krásne, no najviac upútal pozornosť pán Superman, ktorý sledoval šarkany z poriadnej výšky. Deti sa na poli za školou vybehali až tak, že sa niektorým pomotali šnúrky. Pomohli potom už iba nožnice :). Tešíme sa na ďalšiu jeseň a naše šarkany.

            Učiteľky 1. – 4. ročníka