• Neporaziteľní vesmírni bojovníci
          • Neporaziteľní vesmírni bojovníci

          • Každoročne sa zapájame do výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí“ a nepochybne patríme medzi najúspešnejšie školy v okrese. Jej vyhlasovateľom a organizátorom je Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove spolu s ostatnými astronomickými zariadeniami. Tento školský rok sa z východného Slovenska zapojilo 875 výtvarných prác. Každý rok sa snažíme s deťmi vytvoriť tie najrozličnejšie a obsahovo pútavé výtvarné dielka. Je úžasné pozorovať deti pri práci, keď žiaria ako „hviezdičky“. Svojou fantáziou a nekonečnou nápaditosťou tvoria sám vesmír.

            Ako najlepšie ocenené práce s postupom do celoslovenského kola v Hurbanove získali:

            1. Tatiana Berdisová (7. roč.)
            2. Martin Šimko (7.roč.)
            3. Filip Križalkovič (5. roč.)
            4. Peter Rímsky (3.roč.)

            Najlepšie ocenené práce v okresnom kole: Ester Saxová (7.roč.), Ester Križalkovičová (9.roč.) a Katarína Pavlufčíková (7.roč.), Martin Hriňák (3.roč.)

            Víťazom srdečne blahoželáme a postupujúcim výtvarným prácam držíme prsty v celoslovenskom kole v Hurbanove. Taktiež ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili ale neuspeli. Prajeme veľa tvorivých a kreatívnych dní.

                Mgr. Katarína Janošková

          • Modrý gombík 2023

          • Milí rodičia, v týchto dňoch po celom Slovensku prebieha verejna zbierka MODRÝ GOMBÍK UNICEF 2023. Na našej škole bude zbierka prebiehať v stredu 17.5.Je venovaná deťom, ktoré žijú v krajinách, kde zúria vojny alebo ich pustošia prírodné katastrofy. Na svete sú milióny detí, ktoré sa trápia a aj my môžeme byť ich nádejou. Podporiť zbierku môžete dobrovoľným príspevkom vyhodeným do pokladnice (prostredníctvom Vašich deti) alebo zaslaním SMS v tvare MODRY GOMBIK na číslo 844 (1 SMS = 3 €) alebo cez www.modrygombik.sk Za Váš dobrý skutok veľmi pekne ďakujeme.

          • Botanikiáda

          • Projekt Botanikiáda je určený žiakom 5.ročníka základných škôl s cieľom rozvíjať ich záujem o prírodné vedy zaujímavým spôsobom rozšíriť ich vedomosti z tejto oblasti, viesť ich ku kritickému mysleniu, bádať a rozšíriť svoje zručnosti. Botanikiády 2023 sa 10.5. zúčastnili žiaci Peter Stedina a Filip Šimko. Počasie nám prialo, preto sme sa rozhodli využiť čas a prešli sme sa cez parku, popri Jakabovmu palácu (mimochodom, ak neviete, je to bývalé sídlo prezidenta Česko-Slovenskej republiky) na Hlavnú, kde sme si pozreli Dóm sv. Alžbety a pokračovali sme cestou až k Botanickej záhrade. Žiaci pracovali v družstvách na jednotlivých stanovištiach, zatiaľ čo učitelia sa vzdelávali. Popri tom ako sa deti zaujímali o problematiku vody, zažili aj kopec zábavy, spoznali nových kamarátov zo škôl Prešovského a Košického samosprávneho kraja a odniesli si domov zaujímavé darčeky. Ako dobre nám bolo posúďte sami.
            Mgr. Nikola Karaffová

          • Regionálna súťaž v rétorike

          • Vedieť argumentovať, zdôvodňovať a presviedčať sa oplatí

            Žiak 7. A Jozef Karabaš sa v piatok 5. mája zúčastnil na súťaži zameranej na rétoriku a prekvapivo vyhral 1. miesto v kategórii základných škôl. V pekných priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa stretli tí, ktorí prišli prezentovať svoje rečnícke schopnosti. Súťaž bola dvojkolová. Jozef vystúpil s doma pripravenou voľnou témou (úvahou „Čo je to šťastie?”) a následne si vyžreboval zaujímavú tému „Vie tvoja babka, čo znamená flexiť?”. Žiak našej školy si víťazstvo vydobyl nielen originálnou úvahou, dodržiavaním myšlienkovej línie k pointe, svojím prednesom, ale i oblečením (oblek, tenisky). Jeho rečnícke vystúpenie pred žiakmi iných škôl i porotou mu prinieslo postup na celoslovenskú súťaž Štúrov Zvolen, ktorá sa uskutoční 6. júna.

            Súťaže v rétorike majú za cieľ formovať vzťah mladých ľudí k rodnému jazyku, rozvíjať ich komunikačné schopností i zlepšiť ich rečový prejav. Súčasťou súťaže bol aj seminár, počas ktorého sa členky poroty venovali jednotlivým súťažiacim - kladom i záporom ich vystúpení. Okrem neočakávaného výsledku - víťazstva v regionálnej súťaži - si Jozef Karabaš odniesol množstvo rád od odborníčok v oblasti rétoriky. Veď práve v dnešnej spoločnosti je dôležité vedieť obhájiť svoj názor, zdôvodniť ho, vedieť sa presadiť. „Spomedzi všetkých súťažiacich som bol najmladší. Pochyboval som, že budem lepší ako podaktorí ôsmaci či deviataci. Napriek tomu som dúfal, že sa mi podarí vybojovať aspoň tretie miesto. Po vyhlásení tretieho a druhého miesta som už neveril. Keď som začul svoje meno v súvislosti s prvým miestom, srdce mi prestalo biť. Bolo to úžasné,“ povedal o súťaži samotný víťaz. 

                     Mgr. Alena Hrabčáková

             

        • Opäť sa vysádzalo
          • Opäť sa vysádzalo

          • Už minulý rok sme počas osláv Dňa Zeme v okolí ZŠ a za obcou Krivany vysadili asi 200 stromčekov. Žiaľ, počasie nám neprialo, pôsobením veľkých horúčav počas leta takmer všetky sadenice vyschli. No my sme sa nedali odradiť a sadili sme aj tento rok. Tentokrát sme síce posadili menej stromčekov, ale veríme, že sa ujmú všetky. Po dohode a úzkej spolupráci s Ing. Petrom Čabalom sme nakoniec začiatkom mája v okolí školy vysadili asi 60 javorov a jedlí. Pán Čabala nám ich daroval a zároveň pomáhal pri vysádzaní.

            Do aktivity sa zapojili žiaci 7. A, 8. A, 9. A a 9. B.

            Vážime si snahu a ochotu všetkých a prajeme si mnoho energie do sadenia ďalších drevín.
            Mgr. Mária Šimová

             

        • Turistický krúžok
          • Turistický krúžok

          • Na začiatku jari sme vďaka predlžujúcim sa dňom uskutočnili rozsiahlejšie túry, ktoré boli charakteristické zvyškami snehu a na mnohých miestach blatistým terénom. 

            Prvá túra sa uskutočnila v nedeľu 26.3. a jej cieľom bol Minčol (1 157 m n.m.). Ide o najvyšší bod pohoria Čergov. Výstup sme začali z obce Lúčka-Potoky a okolo Útulne pod Minčolom sme vystúpili na predvrchol, na ktorom sa nachádza kríž a z ktorého je krásny výhľad na Vysoké Tatry. V tomto bode sa stretávajú 3 okresy – Sabinov, Stará Ľubovňa a Bardejov. Ďalej sme pokračovali na samotný vrchol ešte stále pokrytý snehom. Ďakujeme rodine Karabašovej, ktorá spolu zabezpečovala dopravu. Túry sa zúčastnila aj pani učiteľka Radačovská. Spolu sme prešli 13,3 km  (https://www.relive.cc/view/vKv2Qk7jmoq).

            V nedeľu 16.4. sa uskutočnila druhá túra, tentokrát na Šarišský hrad. Ide o jeden z najväčších stredovekých hradov na Slovensku. Prešli sme cez mesto a vystúpili na hradný vrch. Preskúmali sme zrúcaninu, spolu so sprievodcom sme vystúpili na donjon (hradnú vežu), pokochali sa krásnym výhľadom na okolie. Naspäť sme sa vracali vlakom, dokonca až do Krivian. Spolu sme prešli 11,6km (https://www.relive.cc/view/vr63Ajnwj8v).

            Tretia túra sa uskutočnila v piatok 28.4. Jej cieľom bol vrch Marduňa (874 m n.m.) v pohorí Bachureň týčiaci sa nad Dubovicou a Rožkovanami. Vyrazili sme z obce Dubovice, prešli Sedlom pod Marduňou a dorazili na samotný vrchol. Trasu nám skomplikovali orezané konáre ihličnanov pohádzané na turistickom chodníku. Boli sme obohatení aj po „zoologickej“ stránke, keďže sme v studničke našli mláďa salamandry škvrnitej a neďaleko pred vrcholom sa nám cez chodník prehnala skupina asi 30 až 40 sŕn. Z vrcholu sa nám opäť naskytol pohľad na Tatry. Celkovo sme prešli 8,3 km  (https://www.relive.cc/view/vxOQ49DX3Mv).

            Mgr. Štefan Klembara