Gaštany sú dôkazom prichádzajúcej jesene. Keď začnú padať na zem, ako usilovné včielky ich zbierajú celé rodiny. Tak to je aj túto jeseň.
Z krúžku Bylinková škola sme sa tiež vybrali nazbierať si gaštany. Najprv sme sa zastavili pri kaštieli, kde sme čakali, že na zemi nájdeme tieto krásne plody jesene. Ale na naše prekvapenie, gaštany boli vyzberané. Naším druhým cieľom bol strom gaštan pri ihrisku, kde sme čo to nazberali, aby sme si mohli pripraviť gaštanovú tinktúru. V škole sme gaštany nakrájali na štvrtky a vložili ich do uzatvárateľnej nádoby zo skla. Jednu sklenú nádobu sme zaliali liehom a druhú alpou. Zatvorené poháre sme nechali lúhovať štyri až šesť týždňov na mieste chránenom pred svetlom. Po uplynutí tohto času ich scedíme a tinktúru naplníme do fliaš tmavého skla.
Gaštanová tinktúra má cenné dezinfekčné, protizápalové a antibakteriálne látky. Môže pomôcť zmierniť problémy s kŕčovými žilami, na zmiernenie bolesti kĺbov, svalov, pri syndróme karpálneho tunela, ekzéme, zápale pokožky, vyrážkach, pri problémoch s hemoroidmi...
Mgr. Marta Miková