• Programovanie nás baví
          • Programovanie nás baví

          • Škola ocenená certifikátom CODE WEEK                        

            Naša škola sa po prvý krát zapojila do európskeho týždňa programovania “CODE WEEK“. Obdobie od 7. – 22. októbra, kedy žiaci programovali svoje hry, animácie a edukačné pomôcky sú úspešne za nami. O priazeň v európskej komisii sa uchádzali žiaci našej školy. Uznanie a pochvalu získali Tatiana Berdisová 8.A, Martin Šimko 8.A, Alex Timčo 8.A a najmladší účastník Filip Šimko 6.A, ktorý za svoj edukačný projekt “Vieš fyziku?“ získal titul programátor EU CODE WEEK. Tešíme sa z úspechov našich žiakov a prajeme veľa kreatívnych a zábavných projektov vytvorených v programovacom prostredí Scratch.

                                                                                                                                           Mgr. Katarína Janošková

            Pozrite si, čo žiaci naprogramovali:

            Video 1: Filip Šimko, 6.A - Vieš fyziku?

            Takto vyzerala časť naprogramovaného kódu:

            Video 2: Martin Šimko, 8.A - Ako hrať futbal

            Takto vyzerala časť naprogramovaného kódu:

            Video 3: Tatiana Berdisová, 8.A - Kolobeh vody

            Takto vyzerala časť naprogramovaného kódu:

            Video 4: Alex Timčo, 8.A - Učenie sa o vesmíre

            Takto vyzerala časť naprogramovaného kódu:

          • Aktivity turistického krúžku v septembri a októbri

          • Náš krúžok sme odštartovali v piatok 29. septembra (cyklo)túrou. Na bicykloch sme sa presunuli z Krivian do Brezovice a odtiaľ sme pokračovali peši do Židovej jaskyne, ktorá sa nachádza pod masívom Čiernej hory. Daná oblasť je husto pretkaná dierami, „dudlami“ a jaskyňami. Židova jaskyňa je 2. najdlhšia pseudokrasová jaskyňa na Slovensku, je dlhá viac než 500 m. Počas druhej svetovej vojny sa v nej skrýval Žid Moše Singer. Podarilo sa nám preskúmať jej vstupnú chodbu, ďalej sme nešli, keďže jej ďalšie časti sú nebezpečné. Dokopy sme prešli 22,8 km (https://www.relive.cc/view/vQvyoPXMyK6).

            Druhá túra sa uskutočnila v nedeľu 8. októbra. Túra bola organizovaná ako turistický pochod v spolupráci so ZRPŠ Krivany a OZ Šenviž. Jej cieľom boli výhľadové body Čiernej hory a Čiernej kopy. Z obce Poloma sme vystúpili na vrch Ščob (956 m) a odtiaľ sme sa presunuli na Rozhľadňu pod Čiernou kopou (1 038 m), z ktorej sme zostúpili do Krásnej Lúky. Dokopy sme prešli 9,8 km (https://www.relive.cc/view/v26M7k5G23v).

            Tretia túra sa uskutočnila v piatok 20. októbra. Bola to pravá jesenná túra s príjemnými slnečnými lúčmi a nádherne sfarbenou prírodou. Cieľom túry bolo preskúmať skalné útvary v pohorí Branisko. Vyrazili sme z Vyšného Slavkova, okolo kameňolomu sme sa presunuli  k Tunelovej bráne – strmému útvaru pripomínajúcemu bránu, ku ktorému sa dá dostať pomocou reťazí. Následne sme vystúpili na Veľkú skalu (930 m), z ktorej sú krásne výhľady na okolie a vrátili sa späť do Vyšného Slavkova. Dokopy sme prešli 6,8 km.  (https://www.relive.cc/view/vXvL1zRxm7O).

            Mgr. Štefan Klembara

             

        • Ako sme pripravili gaštanovú tinktúru...
          • Ako sme pripravili gaštanovú tinktúru...

          • Gaštany sú dôkazom prichádzajúcej jesene. Keď začnú padať na zem, ako usilovné včielky ich zbierajú celé rodiny. Tak to je aj túto jeseň.

            Z krúžku Bylinková škola sme sa tiež vybrali nazbierať si gaštany. Najprv sme sa zastavili pri kaštieli, kde sme čakali, že na zemi nájdeme tieto krásne plody jesene. Ale na naše prekvapenie, gaštany boli vyzberané. Naším druhým cieľom bol strom gaštan pri ihrisku, kde sme čo to nazberali, aby sme si mohli pripraviť gaštanovú tinktúru. V škole sme gaštany nakrájali na štvrtky  a vložili ich do uzatvárateľnej nádoby zo skla. Jednu sklenú nádobu sme zaliali liehom a druhú alpou. Zatvorené poháre sme nechali lúhovať štyri až šesť týždňov na mieste chránenom pred svetlom. Po uplynutí tohto času ich scedíme a  tinktúru naplníme  do fliaš tmavého skla.

            Gaštanová tinktúra má cenné dezinfekčné, protizápalové a antibakteriálne látky. Môže pomôcť zmierniť problémy s kŕčovými žilami, na zmiernenie bolesti kĺbov, svalov, pri syndróme karpálneho tunela, ekzéme, zápale pokožky, vyrážkach, pri problémoch s hemoroidmi...

            Mgr. Marta Miková

        • Všade plno strašidiel
          • Všade plno strašidiel

          • alebo úúú poďme sa báť...

            ... a tak sme sa vybrali do Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Báť sa boli ôsmaci. Spolu s triednym učiteľom Mgr. Štefanom Klembarom si vychutnali divadelné predstavenie Hrôzostrašné príbehy strýka Montaguea. Príbeh mladého gentlemana, s ktorým majú rodičia preveľké trápenie. Je to spôsobené tým, že Edgar sa ničoho nebojí.  Jediný, kto im môže pomôcť, je strýko Montague a jeho hrôzostrašné príbehy. Či sa to strýkovi podarilo zistíte, ak navštívite spomínané predstavenie. Ôsmaci sa od strachu pod perinu neschovali, ale predstavenie si užili.

                                                                                                                                                         PaedDr. Eva Viktorová

        • Oznam
          • Oznam

          • Jesenné prázdniny a prerušenie prevádzky materskej školy

            Oznamujeme rodičom a žiakom základnej školy, že jesenné prázdniny v školskom roku 2023/2024 budú v termíne  30. október 2023 (pondelok) - 31. október 2023 (utorok).  Využite  voľné dni na výlet do jesennej prírody, na krásne výhľady z rozhľadní, aké sa nenaskytnú celý rok a návštevu cintorína, pretože 1. novembra  si pripomíname Sviatok všetkých svätých, ktorý je dňom pracovného pokoja. Začiatok vyučovania po prázdninách je 2. november 2023 (štvrtok).

            Zároveň oznamujeme rodičom detí materskej školy, že prevádzka materskej školy bude v dňoch 30. - 31. októbra 2023 (pondelok - utorok), so súhlasom zriaďovateľa, prerušená z prevádzkových dôvodov. Prevádzka materskej školy bude obnovená  vo štvrtok 2. novembra 2023 v štandardnom režime.

            Mgr. Mária Kromková
                 riaditeľka školy

          • Šarkaniáda

          • Letí, letí všetko letí... 😊

            Tento rok nám pani jeseň priala a pripravila pre nás krásne slnečné počasie. Čakali sme len na poriadny vietor, aby naši krásavci, šarkaníci“ vyleteli čo najvyššie. V stredu 4.10 sa žiaci prvého stupňa vybrali spolu s triednymi učiteľkami  vyšantiť na kopec za školou. Najviac sa na spoločnú akciu tešili prváčikovia. Starší žiaci už  majstrovsky predvádzali umenie púšťania šarkanov . Vo vetre ich dvihli do výšok a nalietali sa  po kopci spolu so šarkanmi nad  hlavou. Na oblohe sa tak odohralo tanečné predstavenie vetra a šarkanov.  Deti sa veľmi tešili a spoločne si pomáhali, ak sa neposlušné chvosty šarkanom pomotali. Radosť v očiach detí  nám bola najväčšou odmenou za našou každoročnou „šarkaniádou“.
            Mgr. Mária Onuferová

             

          • Pracovná ponuka

          • Informácia o voľnom pracovnom mieste

            Názov zamestnávateľa : Základná škola s materskou školou Krivany

            Adresa : Krivany 1, 082 71 Krivany

            Kontakt : skola@zskrivany.edu.sk , M: 0910 897 681 (Mgr. Mária Kromková)

            Pracovná pozícia : Pomocná sila v školskej jedálni

            Úväzok : 100 %   (doba určitá do 30. 06. 2024, s možnosťou ďalšieho predĺženia pracovnej zmluvy)

            Dátum nástupu: 02. 11. 2023

            Požiadavky:  zdravotná spôsobilosť (platný zdravotný preukaz) , prax v potravinárstve/obchode vítaná

            Platové zaradenie: 833, 50 €

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, životopis, súhlas so spracovaním osobných údajov pre potreby výberového konania v zmysle zákona č.18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov               

            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom, poštou alebo osobne do 26. 10. 2023, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov. Predpokladaný termín výberového konania 27.10.2023.

            Mgr. Mária Kromková, riaditeľka ZŠ s MŠ Krivany

             

        • Na prechádzke za liečivými rastlinami
          • Na prechádzke za liečivými rastlinami

          • Prvé kroky krúžku Bylinková škola viedli do prírody. Keďže počasie nám prialo a jesenné lúče slniečka nás zohrievali, vybrali sme sa na zber šípok. Počas zberu sme obdivovali prírodu. Deti sa naučili, aké vitamíny a účinné látky majú tieto liečivé plody. Dozvedeli sa, že zo šípok môžu pripraviť nielen chutný a zdravý čaj, ale navariť si aj šípkový džem, sirup, kompót a pre svojich rodičov dokonca aj šípkové víno a likér.

            Vedeli ste, že citrón obsahuje okolo 50 mg vitamínu C, no šípky až desaťnásobne viac? Od 500 do 3000 mg tohto dôležitého vitamínu. Zrelé šípky nájdete v prírode už v septembri – koncom mesiaca sa začína sezóna týchto vzácnych plodov. Ešte lepšie je ich vyzbierať až po prvých mrazíkoch.        
             Mgr. Marta Miková

        • Podtatranský školák 2023
          • Podtatranský školák 2023

          • Chceme prinášať informácie v pútavej forme

            V posledný septembrový pondelok sa 10 žiakov - nádejných novinárov našej základnej školy zúčastnilo na vyhodnotení časopisov Prešovského a Košického kraja v Poprade. Súťaž Podtatranský školák už siedmy rok organizuje Podtatranská knižnica. Náš školský časopis Krivý Jany sa nedostal do prvej trojky, no žiakov Novinársko-čitateľského krúžku potešili pochvalné slová Adriany Hudecovej (členky poroty a zároveň redaktorky Tlačovej agentúry SR) na adresu časopisu.

            „Novinárske diela“ z 19 základných škôl hodnotila trojčlenná porota. Všímala si obsah (aktuálnosť, prepojenie so životom školy), štylistiku (úroveň spracovania príspevkov, výber výstižných titulkov, gramatické zvládnutie textu), grafiku, prácu s fotografiami i kreativitu tvorcov časopisu. Naši „novinári“ získali množstvo tipov – ako tvoriť školský časopis, o čom písať, ako upútať pozornosť čitateľov, ako sa vyhýbať chybám. Z prvenstva sa tešil časopis Školské očko zo Svitu. Všetci dúfame, že sa naši žiaci budú snažiť, aby bol „Krivý Jany“ ten najlepší. „Aj keď sme nevyhrali, som spokojná, že sme mohli my žiaci byť na takom zaujímavom podujatí,“ povedala o akcii piatačka Valentína Kuchárová.

                Mgr. Alena Hrabčáková

          • Oznam

          • Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým žiakom, rodičom, učiteľom, zamestnancom školy a v neposlednom rade aj okoliu za zapojenie sa, pomoc a iniciatívu v zbierke Bielej pastelky 2023. Sme veľmi radi, že naša škola môže byť vďaka ochote a spolupatričnosti súčasťou projektu, ktorý pomáha a uľahčuje život handicapovaným ľuďom. Ďakujeme.
            Mgr. Nikola Karaffová, koordinátor zbierky na ZŠ s MŠ Krivany

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Plenárne a triedne zasadnutia Rodičovského združenia

            Vážení rodičia a zákonní zástupcovia,

            dovoľujeme si Vás pozvať na plenárne zasadnutie rodičovského združenia, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 5. októbra 2023 o 16. 00 h na chodbe školy (1. poschodie).

            Triedne aktívy sa uskutočnia po plenárnom RZ v jednotlivých triedach.

            Vopred ďakujeme za Vašu aktívnu účasť.

            Mgr. Mária Kromková 
                  riaditeľka školy

             

             

        • „Družinári“ v kine
          • „Družinári“ v kine

          • V stredu 20. 9. 2023 deti z ŠKD navštívili kino Torysa v Sabinove. Pozreli si novinku, rozprávku MAVKA: Strážkyňa lesa. Ukrajinský animovaný, dobrodružný, fantasy film o víle Mavke, ktorá sa stala novozvolenou strážkyňou a dušou lesa, ktorý  je domovom podivuhodných mýtických bytostí  žijúcich medzi prastarými stromami, strážiaci svoje lesné kráľovstvo.

            Cestu do kina sme opäť absolvovali hromadnými dopravnými prostriedkami, autobusom aj vlakom. Deti si znova vyskúšali kúpiť si sami cestovný lístok. Verím, že s deťmi budeme môcť znova absolvovať nejakú zaujímavú akciu či exkurziu.

            Mgr. Monika Kuchárová

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            Oznamujeme zákonným zástupcom  detí a žiakom školy, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční v pondelok 4. 9. 2023 o 9.00 h v jednotlivých triedach pod dozorom triednych učiteľov prostredníctvom školského rozhlasu.  Žiaci pri vstupe dostanú kľúč od šatňovej skrinky, do ktorej si budú môcť odložiť obuv a odev.

            Našich prvákov a ich rodičov privíta triedna učiteľka v triede/učebni č. 19 na prvom poschodí.

            Po úvodných informáciách v triedach  ukončíme prvý školský deň a žiaci odchádzajú domov.

            Prevádzka školského klubu detí (ŠKD)  bude v riadnom režime do 16. 30 h  od  utorka 5. 9. 2023.
            V školskej jedálni sa varená strava podáva žiakom školy od 5. 9. 2023.

            Tešíme sa na prvý školský deň  a na spoločné stretnutie.

            Mgr. Mária Kromková - riaditeľka školy

          • Oznam ŠJ

          • Vedúca ŠJ oznamuje zákonným zástupcom, aby žiaci doniesli podpísaný zápisný lístok stravníka v pondelok 4.9.2023. Tlačivo si vytlačíte po kliknutí na odkaz nižšie.

            Zápisný lístok