• 1. ročník - pomôcky
          • 1. ročník - pomôcky

          •  

            Zoznam pomôcok a potrieb do 1. ročníka

             

            Prezuvky

            - so svetlou podrážkou, s uzavretou pätou, nie šľapky

             

            Hygienické potreby

            - menší uterák s uškom na zavesenie, tekuté mydlo, 1ks toaletný papier, hygienické vreckovky 5ks

             

            Vrecúško na TEV

            - tepláková súprava, biele tričko, tenisky alebo cvičky so svetlou, nešmykľavou podrážkou, biele ponožky

             VYV

            Pomôcky uložené v škatuli od topánok,/v kufríku/

            - vodové farby, temperové farby (odporúčam KOH - I - NOOR), pohár na vodu (nie sklenený), 2 ks guľatých štetcov (tenší a hrubší), mastný pastel (voskovky), nožnice s guľatým hrotom, handrička, staršie tričko, košeľa alebo plášť na prezlečenie, lepidlo disperzné (napr.herkules) a lepidlo tyčinkové, plastelína, farebný papier - 2 sady, obrusy na lavice zakúpila pani učiteľka :-)

            výkresy A4 30 ks

            výkresy A3 20 ks 

            Peračník

            3 ks ceruza mäkká (č. 2), farbičky – 12 ks, strúhadlo, gumu, nožnice (nie špicaté), lepidlo (vysúvacia lep. tyčinka), farebné perá (zel., červ, čierna)

            Neskôr /2 ks atramentové pero (najlepšie zn. TORNADO alebo pero na bombičky), malá bavlnená handrička, /

             

            Pre potešenie

            - fixky

            - pravítko

            - náčrtník alebo zošit na kreslenie pre voľné chvíľky

            - desiatu baliť do malej uzatváracej dózičky

            - čaj /voda do plastovej nerozbitnej fľaše

              Zošity :  - Zošit 5110   (1 ks)                                

            - Zošit 511   (5 ks) 

            - Zošit 512   (2ks)                                                                 

            - Zošit 513   (2 ks)                                 

            - malý slovníček na oznamy - Zošit 644   (1 ks)

            - Zošit 420   (1 ks)

             

            VŠETKY POMÔCKY PROSÍM OZNAČIŤ MENOM!!!

            (veci vo vrecúškach TEV, VYV a na prezuvkách, prípadne pomôcky v peračníku..)

             

             

            Kontakt na tr. učiteľku - e-mail: maria.dacova@gmail.com


            Triedna učiteľka: Mgr. Mária Zdeneková

             

        • Smrekovica
          • Smrekovica

          • Cieľom tohtoročnej exkurzie z regionálnej geografie sa stalo pohorie Branisko a jeho najvyšší vrch Smrekovica /1200 m.n.m./ Túry sa zúčastnili žiaci 8. a 9. ročníka s cieľom spoznávať mikroregión Horná Torysa. Počas túry, ktorá vedie z obce Vyšný Slavkov po žltej značkovanej trase mohli žiaci spoznávať pohorie Branisko, okolité pohoria ako napr. Levočské vrchy  alebo pokochať sa výhľadom na Spišský hrad. V príjemnom letnom počasí chutila aj „opekačka“ na vrchole.

            Mgr. Ľubomír Bodnár

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Škola v prírode  ako v rozprávke

            alebo

            ako prváci vandrovali

            Kde bolo tam bolo, v krajine kde sa veľa smialo a hralo žila raz jedna veľká prvácka rodinka. To im bolo sveta žiť! Veľa sa učili, kreslili, spievali a radi sa mali. Jedného dňa sa vybrali do sveta šťastie skúsiť. Išli a išli až prišli do kráľovského mesta Stará Ľubovňa. Pod hradom sa pýtali do služby. Najprv sa učili za pastierov, potom na skusy ku gazdovi – no prasiatka im smrdeli a tak sa pýtali do služby k drotárovi. Ťažká to bola práca, skoro rok doma neboli. Povedali si teda, že lepšie by im bolo v mlyne. Nosili vrecia s obilím, veľa pracovali a tak si posúchy vyslúžili. To vám bola dobrota! Keď už všetky remeslá vyskúšali, rozhodli sa ísť na hrad pozrieť kráľa i kráľovnú pozdraviť. Od drotára sa totiž dozvedeli, že sa na hrade akési klenoty stratili. Hotový poklad! Tak sa tam vybrali. Na hrade ich privítali, no zároveň im neľahké úlohy dali a hádanky, pri ktorých sa riadne zapotili. Putovali hradom od krásnej dievčiny ku kováčovi, pri ktorom museli počítať i hádzať podkovy. Nakoniec sa na nich šťastie usmialo a klenoty našli. Keďže kráľ bol veľmi šťastný, za odmenu im sľúbil kráľovstvo, len si musia spomedzi seba vyvoliť kráľa. Radili sa oni radili a vybrali si za kráľa Maroša. Tak na hrade panoval Maroš I. Dobre im bolo, lebo kráľ bol milý, spravodlivý a veľmi múdry. Mal svoj ľud rád a preto  im pod hradom rytierske hry pripravil. Boli tu šermiarske súboje s rôznymi bodákmi, mečmi a mačetami, ba aj gumenými kyjakmi. Tomu všetkému sa prizerala a udatným rytierom palce držala  krásna princezná Alexandra. Počas súbojov sa rozhodovalo o živote a smrti! A víťaz - ten mal byť princeznou pobozkaný. No v poslednej chvíli si to princezná  rozmyslela a ušla.

            Prvákom  sa krásne žilo v tej Starej Ľubovni – v škole v prírode – a žili by si tam aj dodnes.Hrali by sa, spievali, na prechádzky ku boroviciam Vejmutovkám chodili, v bazéne kúpali ... keby nezazvonil zvonec a ich rozprávky nebol koniec!

            PaedDr. Katarína Janičová

        • MDD
          • MDD

          • Namiesto učenia zábava a veľa zážitkov

            Prvý júnový deň už tradične patrí deťom. Starší i mladší, dokonca aj tí najmenší si naplno užili sviatok zábavy. Nádherný slnečný deň sa začal vystúpením Sokoliarskej skupiny Horus. Vidieť zblízka myšiaka, sokola, sovu priamo v areáli školy bolo pre všetkých žiakov i učiteľov naozajstným zážitkom. S úžasom sledovali pohyb dravcov a krásu ich letu. Bolo nádherné sledovať lovecké nadanie myšiaka či sovy. Sokoliar veľmi vtipným spôsobom rozprával o spôsobe života dravcov, ktoré pobavili prítomných. Po predstavení umenia sokoliarov nasledovali vytúžené stanovištia, na ktorých mohli deti ukázať svoje zručnosti či športové nadanie. Získavali tombolové lístky, vďaka ktorým mohli vyhrať zaujímavé ceny. Súčasťou milého dopoludnia bolo maľovanie na tvár. Deťom sa najviac páčili motívy motýľa, kostry či kvetu. „Oslavu sviatku detí som si veľmi užila. Páčili sa mi všetky stanovištia, ktoré pre nás učitelia pripravili. Aj tombola bola veľmi dobrým nápadom. Myslím si, že všetkým sa to páčilo. Celý deň pobehovalo po školskom ihrisku veľa šťastných tvárí. Bol to skvelý deň a ja zaň všetkým ďakujem,“ povedala o MDD ôsmačka Alexandra.

                                                                               

            Ján Sabolík, 8. ročník

        • Ranná rozcvička
          • Ranná rozcvička

          • „Do školy na bicykli"

            Štvrtý májový týždeň bol pre krivianskych žiakov nezvyčajný. Celých päť dní totiž prichádzali na vyučovanie dvojkolesovým dopravným prostriedkom asi štyridsiati žiaci, ktorí sa zapojili do zaujímavej akcie, aby niečo urobili pre svoje zdravie. Práve bicykel je nielen dvojkolesové vozidlo poháňané nohami, ale aj výborná športová pomôcka. Žiakov navyše motivovala kartička Petra Sagana, ktorú mohli použiť pri nesplnení svojich  vyučovacích povinností. „Bolo to super.  Kartičky   s portrétom nášho najlepšieho cyklistu som využil a zachránil som si známky. Pomohlo mi to a zároveň som prišiel domov skôr. A to ma fakt potešilo,“ vyjadril sa o tejto neobyčajnej akcii šiestak Lukáš Gurka.

            Klaudia Miková, 9. ročník

        • MILUJEME VODU
          • MILUJEME VODU

          • Plavecký výcvik 2018

            Naši piataci a šiestaci v dňoch 21. - 25. mája naplno šantili vo vode. V krytom bazéne, ktorý sa nachádza v horskom rekreačnom stredisku Drienica, totiž absolvovali základný plavecký výcvik. Chlapci a dievčatá prekonávali strach z vody. Každý deň si osvojovali základy plávania. Zároveň si posilňovali svoje zdravie a zvyšovali telesnú kondíciu. Základné plavecké spôsoby ako kraul, znak či prsia ich zaujali. A v posledný deň plaveckého výcviku ich použili v záverečných pretekoch. Domov si odniesli diplom za výborné výsledky v plávaní. „Na plaveckom výcviku som sa cítila dobre. Učitelia nám pripravili zaujímavé aktivity. Hľadali sme puky, hrali sa s loptou a ponárali sa do vody. Skákanie do vody bolo fajn," povedala nám o päťdňovej akcii šiestačka Sophia Luňaková.

                                                                                                                                            Nikola Pavlufčíková, 6. ročník

        • Informácií nikdy nie je dosť
          • Informácií nikdy nie je dosť

          • Návšteva Steelparku v Košiciach

             

            Naši ôsmaci si 23. mája z Košíc priniesli množstvo nových informácií. Umožnila im to návšteva parku vedy a zábavy. Steelpark  prináša zážitok z poznávania. Laboratórne aktivity s názvom „Ako horí sviečka” či „Čo nám ukazuje laser?” boli obohatené zaujímavými poznatkami z fyziky. Ich cieľom bolo hravou a zábavnou formou naučiť deti vybrané oblasti matematiky a rozviť ich logické myslenie. Súčasťou Steelparku boli aj interaktívne expozície a iné zaujímavosti.  „V Steelparku sa mi páčilo. Už viem, z čoho sa skladá plameň sviečky a ako sa meria jeho teplota. Zistila som nové informácie o laseri. Bolo to zábavné a veľmi poučné,” povedala o zaujímavom podujatí ôsmačka Alexandra Verešpejová.

            Ján Sabolík, 8. ročník

        • Deň vyučovania v prírode
          • Deň vyučovania v prírode

          • Projekt Strom života v našej škole

             

            Naša škola  sa zapojila do Dňa vyučovania v prírode 2018. Celosvetovú akciu zo Slovenska podporilo 75 škôl a 5800 detí. Jej cieľom bolo vziať čo najviac detí do prírodného prostredia, kde sa môžu hrať a vzdelávať. Žiaci 1. stupňa navštívili kriviansky amfiteáter. V jeho areáli sa zoznámili s históriou obce i  jej známymi osobnosťami. Spoznávali ľudovú kultúru či staré poľnohospodárske stroje. Navštívili dokonca aj kaštieľ s nádherným parkom. Nenechali sa zahanbiť ani druháci, ktorí v rámci predmetu prvouka poznávali stromy a byliny. Žiaci 2. stupňa  vytvorili kvetinový záhon pred budovou školy. Zároveň pomohli upraviť a vyčistiť bylinkový záhon v areáli  školy. Strom života je environmentálna organizácia, ktorá ponúka programy výchovy k životnému prostrediu. Zameriava sa aj na témy súvisiace s osobnostným rozvojom detí a mládeže.

            Ján Sabolík, 8. ročník

        • Súťaž mladých zdravotníkov
          • Súťaž mladých zdravotníkov

          • Červené krvinky zabodovali

            Poskytovanie prvej pomoci je veľmi dôležité. Naši zdravotníci sa 24. mája zúčastnili okresnej súťaže pod názvom „Hliadka mladých zdravotníkov”, ktorú každoročne organizuje Slovenský Červený kríž. Dievčatá a chlapci sa na súťaž poctivo pripravovali.  Veď  jej cieľom bolo overiť teoretické vedomosti a aj  praktické  zručnosti   v poskytovaní prvej pomoci. Vedomosti sa overovali na troch stanovištiach. Poznatky  z histórie Červeného kríža, zdravotníctva a tiež z oblasti liečivých bylín, ich použitia  priniesli žiakom výborné ohodnotenie. Na ďalších troch stanovištiach mladí zdravotníci ukázali svoje zručnosti v KPCR (v poskytovaní prvej pomoci pri zlyhaní srdca - umelé dýchanie, vonkajšia masáž srdca) a v stabilizovanej polohe. Vyskúšali si aj ošetrovanie rán (odrenina predlaktia, šok, cudzie teleso v rane, bezvedomie). Základnú školu  s materskou školou Krivany reprezentovali dve družstvá. Mladší žiaci získali 6. miesto. Starší žiaci si vybojovali pekné 2. miesto. Myslím si, že sa nám to naozaj podarilo. Je nám ľúto, že sme stratili jeden bod. Druhé miesto sme si určite zaslúžili. Aj naši mladší spolužiaci boli šikovní,” povedala o víťazstve na okresnom kole súťaže kapitánka starších zdravotníkov deviatačka Klaudia Miková.

            Slávka Berdisová, 9. ročník

        • Futbal cup – žiaci
          • Futbal cup – žiaci

          • Na umelej tráve v Sabinove sa 11.5.2018 stretli žiaci základných škôl okresu Sabinov, aby tu reprezentovali svoju školu v okresnom kole súťaže – Malý futbal - Futbal cup ZŠ – žiaci. Naši starší žiaci postupne zvíťazili nad Súkromnou ZŠ Sabinov aj ZŠ Hviezdoslavova Lipany,  avšak v rozhodujúcom zápase nestačili na neskoršieho víťaza Šarišské Michaľany a nepostúpili do finálovej skupiny. Ďakujeme za reprezentáciu školy. 

            Mgr. Ľubomír Bodnár

        • Prišlo k nám divadlo
          • Prišlo k nám divadlo

          • Princezná so zlatou hviezdou na čele

            V pondelok (21. mája) nás Divadlo Clipperton z Banskej Bystrice prekvapilo milým divadelným predstavením známej rozprávky Princezná so zlatou hviezdou na čele. Rozprávka s prvkami moderných i ľudových motívov sprevádzaná známymi slovenskými populárnymi piesňami vyvolala u žiakov úprimný smiech. „Predstavenie mi spríjemnilo dopoludnie. Páčil sa mi príbeh sprevádzaný známymi piesňami a vtipnými dialógmi hercov. Záver ma neprekvapil. Rozprávka sa skončila víťazstvom dobra,“ povedala o veselom divadelnom predstavení deviatačka Danka Belišová.

            Slávka Berdisová, 9. ročník

        • Slávik Slovenska 2018
          • Slávik Slovenska 2018

          • Máme radi spev

            Aj tento rok si v krivianskej škole tí najlepší speváci pripravili ľudové piesne. Základná škola s materskou školou v Krivanoch totiž 3. mája zorganizovala školské kolo v speve ľudových piesní pod názvom Slávik 2018. V troch kategóriách dievčatá a chlapci prezentovali svoj talent a pozitívny vzťah k ľudovej hudbe. V prvej kategórii  (1.- 3. ročník) zvíťazila druháčka Adela Kuchárová. V druhej kategórii (4. - 6. ročník) najviac zaujal šiestak Martin Bača. V tretej kategórii (7. - 9. ročník) oslnila siedmačka Martina Novická. „Víťazstvo ma prekvapilo. Spev mám rada. Pripravila som si na súťaž dve ľudové piesne,“ povedala siedmačka Martina o súťaži. Víťazi školského kola postúpili do okresného kola. A práve na tomto podujatí Martin Bača získal pre školu 3. miesto. Zároveň sa 29. apríla na krajskej súťažnej prehliadke detskej ľudovej hudby pod názvom Kreácie detského folklóru v Raslaviciach umiestnil v striebornom pásme. Blahoželáme!

            Klaudia Miková, 9. ročník

                                 

        • Chráňme spoločne našu planétu
          • Chráňme spoločne našu planétu

          • Oslava Dňa Zeme

            Pri príležitosti Dňa Zeme sa žiaci a žiačky Základnej školy s materskou školou Krivany 24. apríla zapojili do rôznych aktivít, ktoré im pripomenuli krehkosť našej planéty. Hravou i náučnou formou si uvedomili vzťah k prírode. Zároveň sa zamysleli nad problémami, ktoré našu Zem ohrozujú. V rámci projektu Zelená škola prebehli aktivity na štyroch stanovištiach.

            Z prezentácie o liečivých bylinách sa žiaci dozvedeli o zbere niektorých rastlín a ich využití. Zároveň si pochutili na čaji z mäty, repíka či iných byliniek, ktoré môžeme použiť na rôzne druhy chorôb. Prednášku o odpadových materiáloch, ich využití i spôsobe recyklácie žiakom sprostredkovala Marta Hrešová, konzultantka projektu Zelená škola. Na tretom stanovišti chlapci a dievčatá zisťovali dobu rozkladu odpadových materiálov. Spájali rozstrihané časti myšlienok o prírode. Spoznávali druhy dreva. No nezabudlo sa na prácu s odpadovým materiálom. Žiaci využili kartón, slamky, vrchnáky z PET fliaš či toaletné rolky. Pri maľovaní a kreslení rôznych prírodných motívov si pomáhali farbami, papiermi či štetcami. „Deň Zeme bol super. Pracovali sme na rôznych stanovištiach. Dozvedela som sa, že našu planétu by sme si mali naozaj chrániť. Často si neuvedomujeme, v akom je zlom stave. Odhadzujeme odpadky, umývame autá v rieke, vypaľujeme trávu. Nevážime si to, čo nám príroda poskytuje. Neuvedomujeme si, ako to všetko pred našimi očami mizne. Keď o to prídeme, bude už neskoro,“ povedala nám o zaujímavej akcii deviatačka Klaudia.

            Ján Sabolík, 8. ročník

             

        • Návšteva DJZ
          • Návšteva DJZ

          • Príbeh blízky aj dnešnej dobe

            Naši deviataci 25. apríla navštívili Divadlo Jonáša Záborského v Prešove. Divadelnú dramatizáciu diela Denník Anny Frankovej predstavilo na divadelnom javisku hosťujúce Divadlo Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena. Výnimočné dielo patrí medzi najznámejšie denníky sveta.

            Unikátny príbeh dospievajúcej Anny, ktorá sa spolu s rodinou dva roky ukrývala pred nacistami v jednej budove v Amsterdame, vypovedá o krutých časoch holokaustu a druhej svetovej vojny. Hoci sa Anna konca druhej svetovej vojny nedožila, denník je silným svedectvom o ťažkých časoch vojny a pripomienkou udalostí, ktoré by nikto z nás nechcel prežiť. „Predstavenie ma fascinovalo a poučilo zároveň. Videli sme, ako žila Anna so svojou rodinou počas vojny. Je smutné, že to takto skončilo, ale napriek tomu vzniklo niečo také obdivuhodné. Denník Anny Frankovej plný smútku a zároveň nádeje v lepší svet,“ povedala nám o pútavom predstavení deviatačka Slávka.

            Klaudia Miková, 9. ročník

        • Workshop v Poprade
          • Workshop v Poprade

          • Už vieme, ako na to

            Naše šiestačky sa 12. apríla zúčastnili workshopu, ktorý sa uskutočnil v Podtatranskej kniižnici v
            Poprade. V príjemných priestoroch knižnice sa nádejné novinárky dozvedeli, ako sa tvorí školský časopis. Tvorba periodika z obsahovej, grafickej stránky, tiráž, titulok či písanie správy sú pre novinára veľmi dôležité. Cieľom workshopu pod názvom ,,Ako tvoriť školský časopis" bolo podporiť vznik nových časopisov, podnietiť žiakov k písaniu. ,,V Poprade i v Podtatranskej knižnici sa mi páčilo, získala som mnoho podnetných informácií z novinárskej oblasti. Zistila som sa, ako sa píše správa do novín," povedala o príjemnom dopoludní v popradskej inštitúcii šiestačka Sophia Luňaková.

            Magdaléna Sčisláková, 6. ročník

          • Budúci prváci

          • Na známosť sa všetkým dáva,

            že škôlkar sa prvákom stáva ak na zápise úspech máva.

            Naši malí predškoláci ukázali, že sú pripravení stať sa prvákmi. Na zápise predviedli svoje vedomosti a zručnosti. Vôbec sa nebáli, práve naopak. Za svoje výkony boli aj odmenení a poniektorí chceli do školy prísť už na ďalší deň. No musia ešte počkať. Cez leto si oddýchnu, podrastú a školské lavice im v septembri padnú ako uliate.

            PaedDr. Katarína Janičová

             

        • B r i c k l a n d i a
          • B r i c k l a n d i a

          • Učiť sa, neznamená iba sedieť v triede čítať, písať a počítať. Znamená to aj vyjsť von, mimo triedu, pozorovať, spoznávať, skladať či hrať sa.

            A práve hra je tá najlepšia vyučovacia metóda - preto sme ju dopriali našim žiakom prvého stupňa.

            BRICKLANDIA - výstava z lega bola zábavná. Už len to, že sme Krivany vymenili za Košice bolo vzrušujúce. Na výstave sme obdivovali scenérie plné fantázie, veľké mestá, útok pirátov i dobývanie hradu. Tiež sme si zasúťažili, skladali a hrali sa. Nakoniec sme si pochutnali na koláči či inej dobrote pri prechádzke mestom.

            PaedDr. Katarína Janičová

             

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Aj my sme pomohli

            Každý rok sa naša škola zapája do zbierky na podporu Ligy proti rakovine. Už 22. ročník finančnej zbierky Deň narcisov sa uskutočnil v piatok 13. apríla. Naši dobrovoľníci, žiaci deviateho ročníka, vytvorili dobrovoľnícku hliadku, ktorá v obci Krivany i v priestoroch školy zbierala peniaze a rozdávala narcisy. Množstvo žiakov, učiteľov i ľudí z obce prispeli do pokladničky našich dobrovoľníkov.

            Deň narcisov je verejno-prospešná zbierka boja proti rakovine. Pripnutím žltého kvietu na svoje oblečenie vyjadrujeme podporu tým, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a aj tým, ktorí venovali peniažky na dobrú vec. ,,Páči sa mi, že vyzbierané peniažky pôjdu chorým deťom. Som rada, že aj ja som pomohla," povedala o tejto výnimočnej akcii druháčka Marianka.

                                                                                                                                  Danka Belišová, 9. ročník

        • Pili sme na  zdravie
          • Pili sme na zdravie

          • Svetový deň vody

            Do osláv Svetového dňa vody sa zapojila aj naša škola. 22. marca sme si pripomenuli nesmierny význam tejto vzácnej tekutiny, s ktorou sa stretávame už od narodenia a bez ktorej nemôžeme existovať. Aktivity pre deti boli zamerané na zvýšenie informovanosti v oblasti pitnej vody.

            Naše deviatačky ponúkali počas veľkej prestávky žiakom i učiteľom školy možnosť občerstviť sa čistou pitnou vodou. Oslava pokračovala zábavnými aktivitami pre chlapcov i dievčatá 1. stupňa. Nevšedné popoludnie odštartovala prezentácia o vode. Pochodovanie vo vreci, fúkanie do pingpongových loptičiek, prenášanie vody, hádzanie mincí do vody, lovenie korkových zátok naberačkou, maľovanie slnka a kvapôk sa deťom veľmi páčili.  Výtvarné práce tých najšikovnejších  sa vystavili v priestoroch školy. „Svetový deň vody sa mi páčil. Občerstvila som sa čistou vodou a zabavila som sa. Z hier ma zaujalo prenášanie vody s hubkou,“ povedala o oslave vody Marianka Berdisová, žiačka 2. ročníka.

            Slávka Berdisová, 9. ročník