• Zvíťazili farby zimy
          • Zvíťazili farby zimy

          • „Zimná kalokagatia 2019“

            Mesiac marec sa nesie v duchu kníh. No pre Základnú školu s materskou školou Krivany je úspešným práve v umeleckej tvorbe. Zapojili sme sa do zaujímavej kultúrno-umeleckej súťaže, ktorú organizovala Slovenská asociácia športu pod názvom „Zimná kalokagatia 2019“. Dňa 13. marca sme boli pozvaní na slávnostné vyhodnotenie súťaže, ktorá sa konala na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách už po deviatykrát. Vo veľkej konkurencii z celého Slovenska uspela naša žiačka Martina Novická  prácou „Môj vzor, moja motivácia“ na krásnom 2. mieste z celkového počtu 824 prác z viac ako 90 základných škôl.                                                                                       

            Mgr. Katarína Janošková

        • Trávim voľný čas
          • Trávim voľný čas

          • Žiaci I. a II. stupňa našej školy tvorivo predviedli ako trávia svoj voľný čas po vyučovaní. Zapojili sa súťaže o vecné ceny v rámci národného projektu „Škola otvorená všetkým“ pod názvom „Trávim – tvorím voľný čas“. Takýmto spôsobom odprezentovali svoj obľúbený záujmový útvar, pričom mali možnosť využiť rôzne tvorivé materiály, či techniky.

             

            Ocenené práce boli:

            I. stupeň ZŠ:

            Spoločná práca žiakov (Betlehemský príbeh v srdiečku) – pod vedením PaedDr. Kataríny Janičovej

            II. stupeň ZŠ:

            Spoločná práca žiakov (Video z krúžku: Mladý chemik) – pod vedením Mgr. Nikoly Karaffovej

            Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme mnoho ďalších úspechov!

        • Prekvapenie
          • Prekvapenie

          • Rozhodnutie bolo jasné,
            chystať masky išlo krásne.
            Vycifrovať vlasy, šaty
            vytancovať sa do krásy.
            Bola, že to zábava
            nechýbal tam nik!
            Včielka, šašo, princezné
            dokonca i kúzelník.
            Prekvapenie?
            Bolo! Aké?
            Lev k nám prišiel, zďaleka
            a tancoval stále, stále ….
            chvostom parket vymetal.
            Nakoniec sme zjedli šišky,
            pozbierali tombolu
            pobalili hračky, tašky
            utekali za školu.
            Ďakujeme za zábavu
            levovi a kovbojkám,
            kuchárečkám za maškrtu
            za prípravu mamičkám.

            PaedDr. Janičová,, Mgr. Radačovská , Mgr. Zdeneková, Michalíková

        • Tešíme sa s Leuškou
          • Tešíme sa s Leuškou

          • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila do súťaže Čitateľský oriešok a zažila dobrodružstvá s rozprávkovými postavičkami. Naši druháci zapli mozgové závity a čítali. Boli to príbehy o chlapcovi, ktorý nevedel prestať jesť a Karneval. V treťom ročníku fantázia naberala na obrátkach a čítali sa príbehy Jedno oko, druhé oko a Príbeh silného býka. Štvrtáci ukázali svoju šikovnosť pri čítaní a kreslení v príbehoch Zničené magnólie a Čoho sa Bruno bojí.

            Veľa sme čítali, kreslili a riešili úlohy a tým sme podporili pozitívny vzťah ku knihám. Tešíme sa , že v tejto celoslovenskej súťaži máme zastúpenie. Z neuveriteľného množstva vyše 30 000 kresieb postúpila do finále aj práca našej žiačky Leušky Sčislákovej. Gratulujeme jej a prosíme aby ste jej kresbu ocenili lajkom. Túto možnosť máte do 25. marca 2019. práca, ktorá získa najviac lajkov bude odmenená.

            https://www.facebook.com/RaabeSlovensko/photos/a.2061395920564934/2063371127034080/?type=3&theater

            PaedDr. Janičová

             

        • Traja tučniaci
          • Traja tučniaci

          • Vedeli ste, že na našej škole boli tučniaci?

            Nerozluční kamaráti, ktorí sa tiež môžu rozhádať. Bol však s nimi macko, ktorý im mal pomôcť- pomeriť sa.. Tak to bolo aj u nás. Sledovali sme ich príbeh až do konca. S divadielkom Gašparkom sme strávili príjemné dopoludnie.

            Ďakujeme

            PaedDr. Janičová,, Mgr. Radačovská , Mgr. Zdeneková

        • Zima čarodejka
          • Zima čarodejka

          • Už máme skoro po snehu a zima pomaly ale isto stráca svoju silu. Nie sme však smutní, pretože bola veľmi štedrá a dožičila nám veľa zábavy. My prvostupniaci sme si ju užili. Veľa sme sa sánkovali, pracovali na snehových stavbách, šmýkali sa nebezpečnou rýchlosťou a jednoducho šantili.

            Veď posúďte sami.

            PaedDr. Janičová,, Mgr. Radačovská , Mgr. Zdeneková

        • PYTAGORIÁDA
          • PYTAGORIÁDA

          • Na našej škole prebiehala matematická súťaž Pytagoriáda, kde okrem správností vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas. Výsledné hodnotenie je zložené z 2 položiek : body za správnosť a body za čas. Naši žiaci to zvládli a najlepší z nich budú reprezentovať školu na okresnom kole pytagoriády, ktorá sa bude konať v dňoch 26. - 27.  3. 2019

            Držíme im palce!
             

            Výsledky školského kola pytagoriády

            P3 Berdisová Táňa
            P4 Jiříkovský Daniel
            P5 Križalkovičová Ester
            P6 Koľ Lukáš
            P7 Kuchárová Aneta
            P8 Pribula Ľuboš

            PaedDr. Janičová, Mgr. Ondrejová

        • DJZ Prešov
          • DJZ Prešov

          • Sluha - pán svojho pána

            Návšteva DJZ v Prešove

            Základná škola s materskou školou Krivany nezabúda ani na kultúru. Siedmaci, ôsmaci a deviataci sa 4. februára zúčastnili divadelného predstavenia Saturnin. Divadlo Jonáša Záborského v Prešove uviedlo kabaretnú komédiu, ktorá vznikla na motívy humoristického románu. Autorom knihy je známy český spisovateľ Zdenék Jirotka. Čiernobielu atmosféru predstavenia podčiarkli piesne populárne v prvej polovici 20. storočia. Divadlo bolo vtipné. Páčila sa mi postava Milôška. Ten veľmi vtipne rozprával a bol zábavný. V jednej kapitole dokonca strieľal. Všetkých nás to prekvapilo. Zľakli sme sa,“ vyjadrila sa o divadelnej hre deviatačka Ema Konkoľová.

                                                                                                                 Ján Sabolík, 9. ročník

        • Lyžiarsky kurz
          • Lyžiarsky kurz

          • Malebná obec Ždiar a penzión Šafrán privítali v termíne od 14. – 18.1. 2019 žiakov 7. a 8. ročníka našej školy počas lyžiarskeho výchovno-výcvikového kurzu. Zúčastnilo sa ho 21 žiakov pod vedením učiteľov (Jozef Petrík, Ľubomír Bodnár) a zdravotníka Pavla Karabaša. Krásne prostredie, výborné ubytovanie, nádherná okolitá príroda aj vynikajúce lyžiarske podmienky by potešili každého milovníka zimných športov. Počas celého kurzu sa žiaci poctivo učili a zdokonaľovali svoje lyžiarske schopnosti. Vrcholom ich snaženia boli štvrtkové slalomové preteky. Lyžiarsky kurz splnil očakávania  pedagógov, ale hlavne detí, ktoré zažili spolu krásny týždeň plný športu, snehu a zábavy.

        • Týždeň boja proti drogám
          • Týždeň boja proti drogám

          • VÝZVA "KRIVANY PROTI DROGÁM A ŠIKANE" ALEBO "EURÓPSKY TÝŽDEŇ BOJA PROTI DROGÁM"

             

            „Neberte drogy, lebo si drogy vezmú vás,“ napísal raz známy český básnik . V zmysle tejto myšlienky sa niesol aj tretí novembrový týždeň, ktorý je Európskym týždňom boja proti drogám. Počas týchto dní sa žiaci celej našej školy usilovne zapojili do celotýždňových aktivít a spoločne so svojou triedou zbierali body. Bolo krásne vidieť ako spolužiaci spojili sily vo svojej triede a zabojovali o lepší život na našej škole. Okrem toho, že sa žiaci viac ako inokedy snažili pozornejšie počúvať svojich vyučujúcich a starať sa o poriadok vo svojich triedach, získali aj nové informácie o drogách a šikane. Vedomostné kvízy, tvorba plagátov, prezentácií, videí, esejí a básní predstavovali kreatívne možnosti, ako získať ďalšie cenné body. Dôležitou časťou tohto týždňa bol aj boj proti šikane. Ten žiaci demonštrovali oblečením bieleho trička a svoje postoje mohli vyjadriť na triednych diskusiách s vyučujúcimi a spolužiakmi. Nechýbala ani športová časť - (kalčeto, šípky, ping-pong), počas ktorej sa žiaci určite aj zabavili a stmelili ako kolektív. Spoločnými silami nazbierala celá naša škola neuveriteľných 928 bodov. Naozaj bolo vidieť, že drogy a šikanu žiaci odmietajú a veríme, že to tak aj naďalej ostane.

            Pri záverečnom vyhodnotení sme si spoločne premietli protidrogové videá našich tvorivých hercov. Konečné poradie tried je nasledovné:

            4. miesto - darčekový balík s poukážkou na ľubovoľný výber jedla v jedálni s celkovým počtom 93 bodov získala 1.A.

            3. miesto - darčekový balík s poukážkou na celodenné užívanie stolného futbalu s celkovým počtom 94 bodov získala 7.A.

            2. miesto - darčekový balík s poukážkou na ospravedlnenie celej triedy zo skúšania s celkovým počtom 95 bodov získala 6.A.

            1. miesto - darčekový balík s poukážkou na voľnú vyučovaciu hodinu s celkovým počtom 96 bodov získala 9.A.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do boja proti drogám a šikane a tešíme sa na náš protidrogový týždeň opäť o rok.

            Koordinátor protidrogovej prevencie Mgr. Mária Zdeneková

        • Burza práce a informácií
          • Burza práce a informácií


          • Podujatie pre uchádzačov o zamestnanie

            Naši ôsmaci a deviataci sa už môžu ľahšie zorientovať pri výbere ďalšieho štúdia na strednej škole. Dňa 8. novembra sa totiž zúčastnili zaujímavej akcie. V priestoroch Strednej odbornej školy Ľudmily Podjavorinskej v Prešove sa prezentovali vybrané školy Prešovského samosprávneho kraja a predstavili budúcim študentom svoje zaujímavé štúdijné a učebné odbory. Cieľom burzy bolo poskytnúť informácie o možnostiach trhu práce, prezentovať zamestnávateľov, informovať o stredných školách i zaujímavých voľných pracovných miestach.

            Ján Sabolík, 9. ročník

        • Staráme sa o svoje zdravie
          • Staráme sa o svoje zdravie

          • Jesenný beh zdravia

            Jedno z októbrových popoludní patrilo športu a zábave. 26. októbra sa vyše šesťdesiat bežcov zapojilo do jesenného behu. Chlapci a dievčatá krivianskej školy si v troch kategóriách vyskúšali svoje pohybové schopnosti. Po tejto namáhavej aktivite nasledovala „Jabĺčková” párty so súťažami a rôznymi zábavnými hrami zameranými na zdravie a zdravú výživu. Snaha sa vyplatila. Deti odchádzali z akcie s peknými cenami a plní zážitkov. „Bolo to super. Zjedol som veľa jabĺk a už som vôbec nebol hladný. Zašportoval som si a mám z toho dobrý pocit,“ aj takto vtipne okomentoval poobedňajšiu aktivitu druhák Jožko Kušnír.

            Mgr. Silvia Radačovská

        • Na počiatku bola nota
          • Na počiatku bola nota


          • Hudobný online koncert v priestoroch školy

             

            Dňa 26.10 2018 (v piatok) sa v Základnej škole s materskou školou v Krivanoch udialo čosi nezvyčajné. Počas 4. vyučovacej hodiny žiaci krivianskej školy zažili jedinečný koncert, ktorý pripravil Bratislavský chlapčenský zbor v spolupráci s RTVS a mnohými sólistami. Príbeh hudby v priamom prenose zaviedol chlapcov a dievčatá do atmosféry stredovekého kláštora. Žiaci sa započúvali do mystických tónov gregoriánskeho chorálu. Dozvedeli sa taktiež, aký je rozdiel medzi hudbou klasicizmu a romantizmu. Bodkou predstavenia bola hudobná história 20. storočia. Moderátorom bol dirigent, autor celého podujatia a zbormajster Gabriel Rovňák mladší. „Predstavenie videli žiaci viacerých základných a stredných škôl. Zaujalo ma, ako účinkujúci hrali na rôznych hudobných nástrojoch. Prekvapila ma aj krátka scénka, ktorá koncertu dodala šmrnc,“ povedala o výnimočnom vzdelávacom koncerte šiestačka Linda.

            Alexandra Verešpejová, 9. ročník

        • Bez kníh by sme nepoznali históriu
          • Bez kníh by sme nepoznali históriu

          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice 2018

            Základná škola s materskou školou Krivany sa aj tento rok zapojila do projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc škola zrealizovala podujatie pod názvom „Skutočné knižnice - skutočné vzdelávanie: 100 rokov od vzniku Česko-Slovenska”. Chlapci i dievčatá počas celého dopoludnia čítali, tvorili, vymýšľali, vyhľadávali, spájali, ba aj kreslili. Počas prvých vyučovacích hodín sa venovali vedomostným aj zábavným aktivitám - čítali si o histórii 1. ČSR, o osobnostiach - Masarykovi, Štefánikovi či o umelcoch našich dejín. Osvojené informácie využili pri tvorbe myšlienkových a pojmových máp, plagátov, fiktívnych listov i kvízov. Aj najmenší žiaci školy sa zapojili do víru zábavy i vedomostí.  Čítali si na nezvyčajných miestach - na chodbách školy. V závere dopoludnia mladší i starší absolvovali stanovištia, na ktorých si navzájom vymenili osvojené poznatky. Každý žiak si odniesol množstvo zážitkov z pestrých aktivít. Podujatie o knihách a knižniciach sa mi páčilo. Dozvedela som sa viac o osobnostiach našej histórie. Tiež ma teší, že som sa aj ja mohla zapojiť do akcie - so svojou kamarátkou sme svojim spolužiakom dávali otázky z histórie či oblasti čítania a s radosťou sme za správne odpovede rozdávali cukríky,” povedala nám o tomto podujatí siedmačka Tamara.

            Mgr. Alena Hrabčáková

        • Exkurzia knižníc
          • Exkurzia knižníc

          • Čítanie na správnych miestach

            Vo štvrtok (25. októbra) naši siedmaci navštívili mesto Prešov. Zúčastnili sa exkurzie Knižnice P. O. Hviezdoslava i Detskej knižnice Slniečko. Spoznali priestory verejnej regionálnej knižnice s krajskou pôsobnosťou. Pracovníčka tejto inštitúcie chlapcom i dievčatám porozprávala o histórii knižnice aj o jej službách.  Vidieť toľko krásnych kníh pokope bolo naozajstným zážitkom. Žiakov najviac zaujali informácie o známych osobnostiach, ktoré navštívili priestory vzdelávacej inštitúcie. V detskej knižnici všetci návštevníci obdivovali jej útulné a nádherne vymaľované priestory. Siedmakov sprevádzala príjemná pani knihovníčka, ktorá im porozprávala aj o histórii budovy, v ktorom sídli útulná  knižnica. „Bolo to výborné. Dozvedeli sme sa množstvo informácií o Knižnici P. O. Hviezdoslava i jej pobočkách po celom Prešove,” vyjadrila sa o exkurzii siedmačka Zuzka.

            Mgr. Alena Hrabčáková

        • Pestré tradície národov
          • Pestré tradície národov

          • Európsky deň jazykov 2018

            Vo štvrtok (25. októbra) navštívili žiaci druhého stupňa Mestskú galériu v Lipanoch. Pri  príležitosti Európskeho dňa jazykov pripravili žiaci Gymnázia v Lipanoch kultúrno-vzdelávacie podujatie v štyroch jazykoch. Pod názvom „Tradície známe-neznáme” priblížili žiakom okolitých škôl vtipné scénky zo života rôznych národov. Zabíjanie morky, hádzanie paradajok počas tradičného behu pred býkmi, karneval i svadobné zvyky poprepletané spevom, tancom, hovoreným slovom či súťažami vytvorili v galérii príjemnú atmosféru. Žiakom sa pestré pásmo páčilo. „Spoznal som, aké tradície majú iné národy. Zaujalo ma to. Páčili sa mi vtipné scénky zo života ruského, španielskeho, nemeckého a anglického národa,” povedal o tomto podujatí deviatak Jozef Urda.

            Ján Sabolík, 9. ročník

             

        • OZNAM
          • OZNAM

          • OZNAM PRE RODIČOV A ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV O JESENNÝCH PRÁZDNINÁCH

            Dňa 30.10.2018 (utorok) je štátny sviatok.

            Od 31.10.2018 (streda) do 02.11.2018 (piatok) majú žiaci jesenné prázdniny. Počas jesenných prázdnin nebude prevádzka ŠKD. Začiatok vyučovania po prázdninách je v pondelok 05.11. 2018.

        • Divadlo Babadlo - Solivarské poklady
          • Divadlo Babadlo - Solivarské poklady

          • V utorok 16. októbra 2018 sa žiaci prvého až piateho ročníka zúčastnili divadelnej inscenácie Divadla Babadlo s názvom Solivarské poklady. Táto povesť o pokladoch Slanských vrchov priblížila našim žiakom zaujímavú históriu ťažby soli a princípy jednotlivých dobových nástrojov využívaných pri výrobe soli. Jeden z týchto drevených nástrojov - gápeľ bol základom technickej scénografie na pódiu, ktorý žiakov nadchol.  V predstavení sa žiaci dozvedeli ako sa na Solivare našla soľ a ako sa ju podarilo s dômyslom vyťažiť. Príbeh niesol dávne etické posolstvo, na ktoré nesmieme zabúdať a to, že Soľ je nad zlato.

            Paedr. Janičová, Mgr. Radačovská, Mgr. Zdeneková